Välkommen 

Tappa Kilon är en guide om hälsa, skönhet, mat och träning.

Namnet på sajten låter kanske hårt, men vår tanke är absolut inte att hetsa någon att gå ner i vikt, utan vi vill helt enkelt komma med tips om hur man kan leva ett mer hälsosamt liv.

Läs vår blogg 

I vår blogg hittar du ytterligare tips om hur du kan må bättre i vardagen. Det kan vara allmänna skönhets- och träningstips, intressanta artiklar om plastikkirurgi eller det senaste inom yoga-världen. 

Mycket nöje och trevlig läsning!

Tips för att gå ned i vikt - utan press och pekpinnar

Blogg

Du behöver inte lägga dig under kniven

3 feb 2021

Många drar sig för att göra ansiktslyft då det kan kännas obehagligt att lägga sig under kniven. Samtidigt är det många som ändå vill uppnå samma resultat som man får efter ett ansiktslyft.

Blir du psykiskt påverkad av att ansiktet inte har sin gamla form längre? Rynkorna blir fler och fler och huden blir slappare. Vill du göra ett ansiktslyft, men vågar inte på grund av rädslan för att bli skuren i? Idag är det möjligt att genomföra ett ansiktslyft utan kniv. Det finns alltså inget som hindrar dig. Med hjälp av trådar kan du göra det ansiktslyft du drömt om och få tillbaka din gamla form. Bort med rynkorna och njut av ditt lena släta ansikte.

Med hjälp av trådar

Låter det konstigt med trådar som lyfter ansiktet? Här kommer en kort förklaring på hur det går till; man gör små hål i huden, sedan för man in en kanyl i hålen som tråden sedan åker igenom. När man drar ut nålen stannar tråden kvar, och man kan sedan dra åt den för att få den önskade effekten. Det är helt ofarligt att göra denna form av ansiktslyft. Man kan få bedövning om man upplever obehag, men många tycker inte att det känns eftersom nålarna som används är väldigt små. Efter behandlingen är det vanligt att känna obehag och det kan uppstå rodnad, svullnad, klåda, smärta och blåmärken på det behandlade stället. Dessa problem försvinner dock ganska snart och man kan glädjas åt ett slätare ansikte.

För en slätare hud

17 dec 2020

Ingen av oss är 100% nöjd med vår hud. Det behöver man inte heller vara. Ibland kan det ändå kännas väldigt bra att släta ut rynkor och streck eller få fylligare mun. Med fillers ordnar man det.

Naturligt är alltid vackrast sägs det. I princip håller vi alla med - men det kan ändå skava en hel del när man noterar att huden ser allt annat än slät ut. Alla får med åren mindre elastisk hud och en del skavanker. Linjer blir till rynkor och munnen ser mindre generös och glad ut.

Idag är vi många som väljer att använda olika behandlingar för att få den där släta hyn vi önskar. Det går naturligtvis att korrigera med kirurgi - men det är ett ganska drastiskt ingrepp för de flesta. Det är inte heller nödvändigt. Idag är fillers ett utmärkt sätt att enkelt och snabbt få slät hy.

Vad är fillers och hur fungerar det?

Fillers är helt enkelt injektioner med hyaluronsyra. Det är ett kroppseget ämne och kroppen producerar det själv. Med åren minskar dock produktionen och ett av resultaten är just att huden blir mindre elastisk och slät. En injektion återställer balansen och ger snabb effekt.

När man behandlar med fillers kan man börja med en lätt bedövande salva och därefter injicerar en erfaren person hyaluronsyra. Området kommer att vara svullet några timmar och du ska ta det lugnt den dagen. Så fort svullnaden lagt sig syns resultatet. En injektion har effekt i ett halvår och sedan kan man, om man vill, fylla på igen. Läs mer om fillers behandlingen på denna hemsida: https://www.fillersgöteborg.com

Så blir du snabbast kvitt vinterkräksjukan

14 sep 2020

Den kommer plötsligt, den kommer oannonserat och den kommer alltid objuden. Vinterkräksjukan dyker upp i de flesta svenska hushåll och drabbar speciellt familjer med barn som går i förskola. Frågan är om man kan skydda sig och om den går att bli av med? Det går och så blir du snabbast kvitt vinterkräksjukan och så kan du helt slippa att se den slå rot innanför din dörr.

Vinterkräksjukan är en åkomma som orsakas av calicivirus och den sprids genom kontakt med smittade människor, via mat - eller dryck som hanterats av sjuka personer eller via mat eller livsmedel som inte sköljts av eller tvättats noggrant. Det senare är speciellt vanligt vid frysta hallon som - vid uppvärmning - inte nått en temperatur om minst 70 grader.

Vinterkräksjukan är vanligast förekommande under vintern, men den är inte exkluderat till just detta halvår utan kan komma egentligen när som helst. Det handlar för vuxna mest om diaréer, medan det för barn brukar yttra sig i kräkningar. Till detta kan man sedan - oavsett ålder - även addera magsmärtor, feber, huvudvärk och en allmän smärta i kroppen.

Det enda positiva med vinterkräksjukan är att den går över ganska snabbt och att man normalt är på fötter redan efter något dygn. Det negativa - och något som många småbarnsföräldrar fått uppleva - är att den kan göra omtagningar. Det vill säga: det finns ingen garanti att den inte kommer tillbaka.

Så kan du förhindra vinterkräksjukan

Det enda som egentligen hjälper mot vinterkräksjukan är att man är aktsam med den egna hygienen. Tvål och vatten är de bästa vännerna man har i samband med att vinterkräksjukan går. Tvätta alltid händerna i samband med toalettbesök. Tvätta alltid i samband med matlagning och gör det till en vana att alltid tvätta av händerna då du kommer hem.

Du kan även använda handsprit - även om det mest visat sig ha en mer psykosomatisk effekt. Handspriten gör rent händerna från bakterier, men de tar inte bort viruset som skapar vinterkräksjuka. Tvålen ska vara flytande och en annan bra väg är att hela tiden se till att använda rena handdukar.

Gällande textilier så bör man vara noggrann och tvätta lite oftare än normalt - i synnerhet så är detta ett måste om vinterkräksjukan funnits i huset. I samband med detta så ska man - naturligtvis - även se till att rengöra och städa. Det gäller då hela hushållet och hela bostaden, men särskilt viktigt är det att saker som man haft direktkontakt med rengörs grundligt. Lysknappar, fjärrkontroller och exempelvis knivar eller annat med handtag - räcken, dörrar och ledstänger. Tandborstar kan med fördel bytas ut mot nya.

Finns vaccin mot vinterkräksjukan?

En våt dröm vore naturligtvis att kunna ta en tablett eller en spruta och slippa drabbas av vinterkräksjukan. Hittills så är detta dock bara en dröm. Forskare världen över - det är definitivt inget svenskt problem - jobbar med att hitta vaccin som ska erbjudas, men ännu har man bara hittat hjälp mot vissa grenar av viruset. Dock så spår man att detta ska vara löst inom en femårsperiod. Det skulle vara väldigt tacksamt sett till att vissa grupper faktiskt svävar i livsfara i samband med vinterkräksjukan - äldre, sjuka och spädbarn kan drabbas hårdare och det är också därför som sjukhus blir extra känsliga.

Kan man då på annat sätt förebygga att drabbas eller förhindra att andra smittas? Som sagt: tvål och vatten är den bästa medicinen mot vinterkräksjuka. Man kan även försöka använda sig av exempelvis luftrenare - om man nu har tillgång till en sådan - samt att vädra ur bostaden efter att ha drabbats. Tänk även på att man ska hålla en viss inkubationstid i syfte att undvika att smitta andra. Kort sagt: håll dig hemma en extra dag om du smittats. Det är bra för alla.

Caliciviruset är listigt och svårt att lura. Vissa har bättre motståndskraft än andra och det är också den enkla förklaringen till varför en del aldrig drabbas i samma omfattning som andra.

Intresserad av skönhet? Utbilda dig till estetisk skönhetsterapeut

19 aug 2020

Botox är en av världens mest använda skönhetsbehandlingar, med goda resultat och säkra behandlingsmetoder. Gå en utbildning i botox, och bli en certifierad skönhetsterapeut du också.

Har du länge varit förtjust i allt som har med skönhet och hudvård att göra? Kanske är du proffs på olika produkter, och en fena på vilka krämer, serum, oljor och exfolierande masker man ska använda för att få till det där fantastiska glowet. Varför inte ta det ett steg längre - och utbilda dig till certifierad skönhetsterapeut? Med kunskaper inom olika typer av behandlingar och produkter, såväl invasiva som icke invasiva, får du möjlighet att dela med dig av din expertis och hjälpa andra att få en piggare, slätare och mer ungdomlig hy.

Så utbildar du dig inom botox

Ett första och grundläggande kriterium för att kunna genomgå en botoxutbildning - och så småningom få administrera behandlingar med botox - är att du har en bakgrund som utbildad läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Detta är en ny regel sedan 2020, som tillkommit för att säkerställa säkrast möjliga behandlingar för alla kunder. Har du en sådan utbildning i ryggen och önskar utveckla dina kompetenser inom området skönhet, är nästa steg att hitta en bra utbildningsanordnare. Många skönhetskliniker och hudvårdkliniker erbjuder utbildning och certifiering inom såväl botox som fillers och andra typer av invasiva behandlingar. Enklaste sättet att hitta en aktör nära dig är att söka på nätet, alternativt höra dig för med vänner och bekanta om någon har en rekommendation.

Hur går en sådan skönhetsutbildning till?

En kvalificerad utbildning inom botox och andra medicinska estetiska behandlingar bör allra helst ledas av en läkare med lång erfarenhet inom medicinsk hudvård. Ett tips är att dubbelkolla utbildningens upplägg och vem som leder den innan du anmäler dig och hoppar på något. Det är viktigt att du väljer en utbildare av god kvalitet, både för din egen och för framtida kunders skull.

En utbildning inom botox kan sedan fås på olika nivåer, både grundläggande och mer avancerade. Du får kunskap om ämnet botox och hur det verkar i kroppen. Du får lära dig ansiktets anatomi samt hur och var man injicerar botox. En bra utbildning innehåller såväl teoretiska som praktiska moment, och avslutas med en examination där du vid godkänt resultat erhåller en certifiering. Därefter kan du börja arbeta som skönhetsterapeut och erbjuda kvalificerade medicinska estetiska behandlingar till människor. Antingen som anställd på klinik, eller genom att öppna en alldeles egen salong. Läs mer om botoxutbildningar på denna hemsida: https://www.botoxutbildning.se/

Läsglasögon för den klarögda

26 mar 2020

Är inte synen självklar för dig och det börjar bli svårt med liten text? Kan du inte läsa innehållsförteckningar på mataffären? Läsglasögon löser det problemet!

Det är inte många av oss som kommer att bibehålla en perfekt syn hela livet ut. En del personer får problem med synen redan i tidig barndom medan andra är symptomfria långt upp i åldrarna. Variationen är med andra ord stor. Att inte ha fullgod syn innebär idag inte något speciellt handikapp eller några större problem. Synproblem korrigeras enkelt med glasögon eller med kontaktlinser. Ett problem med de lösningarna är att det är relativt kostsamt för vuxna personer. Något som också gör det ganska krångligt är att glasögon “på recept” kräver en hel del provningar och undersökningar och återkommande besök hos optiker. Det är i och för sig något du gärna utsätter dig för eftersom livet utan hjälp vid större synproblem inte blir speciellt roligt!

Stora problem och mindre problem

Om du klarar din vardag utan större problem förutom när det gäller att läsa text är det en utomordentligt god idé att prova läsglasögon. Läsglasögon är en samlad beteckning på icke individuellt anpassade glasögon i måttliga styrkor. De är ett utmärkt hjälpmedel som enkelt går att ta med i fickan, i handväskan, ha liggande i bilen, i tv-soffan och så vidare. Läsglasögon finns oftast i styrkor på hel - och halvsteg, alltså exempelvis 1.5 - 2 - 2.5 och så vidare. Idag finns de i en mängd olika modeller och färger och underlättar vardagen för dig som ser bra, men inte jättebra!

Tillgänglighet och valfrihet

Numera kan du välja att handla läsglasögon på nätet. Detta kräver naturligtvis att du redan vet vilken styrka du behöver, men det kan du enkelt ta reda på innan beställning. Hur går det till att beställa? Jo, när du konstaterat att du behöver läsglasögon och i vilken styrka kan du enkelt och bekvämt plocka upp hemsidan på din dator. Du kommer att få problem. Det finns nämligen massor med snygga modeller i olika färger att välja emellan. Låt inte detta avskräcka dig, för du kommer inte behöva välja bara ett par. Läsglasögon kan du köpa flera par av, och detta till rabatterade priser. Ju fler par du köper ju billigare blir dina läsglasögon! Erfarna användare av läsglasögon rekommenderar varmt att du köper på dig ett lager. Ett par vid datorn, ett i bilen, ett i jackfickan, ett i sovrummet - gardera dig och bli nöjd och skarpsynt.

Finns det fler än en klinik som utför näsplastik i Malmö?

27 jan 2020

Kan man tröttna på sin näsa? Vilja ha en ny form? Återställa skador? Är näsplastik i Malmö ett bra alternativ eller finns det på andra orter?

Vilken anledning du än har för att vilja göra en plastikoperation och i synnerhet en som rör din näsa kan du alltid ta en titt in på olika hemsidor och se vad de har för alternativ. Det finns många plastikkliniker i vårt avlånga land som utför näsplastik. Längst ner i söder hittar man näsplastik i Malmö. Men det finns även fler alternativ på olika kliniker som erbjuder både näsplastik och andra kirurgiska ingrepp. Det kan löna sig att läsa noggrant på varje hemsida för att hitta rätt när man står inför en operation. Eller när man är i valet och kvalet om huruvida man vill genomföra en eller inte. Bor man i eller i närheten av Malmö kan det vara värt att göra ett studiebesök och boka tid för ett första besök. Då märker man på plats om det känns bra eller inte.

Varför operera om sin näsa

Det finns säkert många anledningar att gå igenom en plastikoperation av sin näsa. Kanske har man råkat ut för en skada och den blivit sne eller på något sätt deformerad, eller så kanske man aldrig tyckt om den näsa man fått sedan födseln. Det kan även vara så att man tycker att ens näsa helt enkelt inte passar till ansiktet. Att den känns vanprydande. Men det finns även medicinska skäl och det kan till exempel vara allergier eller andningsbesvär. Frågan är om det är farligt och i så fall värt risken. Svaret är att det uppstår nästan aldrig komplikationer i samband med en näsoperation. Det är dock ett relativt komplicerat ingrepp som ställer krav på erfarenhet på kirurgen. Operationen tar ca 1-2 timmar och utförs under lokalbedövning. Möjligtvis kan resultatet bli lite annat än det man från början räknat med. Men lugn, även det går att rätta till vid ett senare tillfälle.

Historik

Ordet näsplastik kommer från grekiskan och är en sammansättning av orden näsa och passa till. Man har spårat ingrepp av det här slaget till forntida Indien och Egypten. I Indien var det vanligt att kvinnor fick sina näsor avhuggna när de blev anklagade för otrohet och det skapade ett behov och intresse av att återkonstruera näsan. Det var en indisk ayurvedisk läkare som utvecklade metoden där, nästan tusen år före Kristus. I början på 1900-talet blev det introducerat även i Sverige.

När du ser tröttare ut än vad du är

8 nov 2019

Funderar du på att göra ett skönhetsingrepp? Det är ingen dum idé om man känner att man inte är nöjd med det utseende som man råkar ha för tillfället. Ibland kan man se tröttare ut än hur man egentligen känner sig, och man kan känna att ens utseende och den känsla som man har, inte stämmer överens. Då kan man göra ett skönhetsingrepp som gör så att känslan och utseendet stämmer bättre ihop.

Nu finns det några olika sätt som man kan göra skönhetsingrepp på. Vissa av dem är mer komplicerade och kräver att man lägger sig på ett operationsbord och efteråt vara sjuskriven under en längre tid, medan andra knappt kräver någon sjukskrivning alls, utan man promenerar ut ur skönhetssalongen och ser nästan ut som vanligt. Här går vi igenom de vanligaste metoderna.

När du vill se ut som du känner dig

Plastikoperation

Man kan alltid gå den traditionella vägen och avlägsna hud som man helst vill bli av med. Man kan även strama åt huden under en operation. Hållbarheten i plastikoperationer är diskutabel. Å ena sidan kommer förändringen att synas ganska så genast. Men operationen är både dyr och tar lng tid, för att inte prata om konvalescensen efteråt som tar flera månadern innan man är helt återställd efter en operation. Hur länge ingreppet håller är helt beroende på hur du lever ditt liv efteråt. Solar man för mycket kan man lätt bli rynkig igen. På samma sätt är det om man röker mycket och kanske inte riktigt sköter sig som man borde. Då kan man bli tvungen att göra om plastikoperationen efter några år.

Filler 

Med Filler, lägger man in antingen Filler med hyaluronsyra, som är kroppseget ämne och som tas upp av kroppen. Filler kan man lägga in i insjunkna kinder, i allt tunnare läppar som man vill få tillbaka sin mjukhet och fyllighet. Man kan vilja släta ut rynkor i pannan och i kinderna eller på hakan. Ingreppet tar mycket kort tid och du kan promenera ut ur kliniken efter någon halvtimme.

Botox

Botox är på liknande sätt som Filler. Man injicerar Botox i ansiktet där man vill släta ut en rynka. Ingreppet tar inte lång tid, och du kan även här promenera ut ur skönhetskliniken efter en injektion med Botox.

V Soft/Springtrådar/Aptos

Dessa metoder påminner mycket om varandra. Man använder sig av trådar som är gjorda av kroppseget ämne, med hullingar i ändarna av trådarna. Sedan lägger man trådarna över ansiktet och på så sätt formar ansiktet som man önskar det. Har man rynkor under ögon, över ögon, i pannan eller på kinderna som man kanske vill släta ut, så lägger man trådarna i ansiktet och formar ansiktsformen tills det önskade resultatet har uppnåtts. Även här beror hållbarheten och effekten på den levnadsstil som man för efter ingreppet.

Misslyckade behandlingar med fillers ställer nya krav på säkerhet

2 sep 2019

Kvinna får ansiktet injicerat med fillers

Fillers har de senaste åren blivit till en behandling som många använder sig av för att lyfta fram det bästa i sitt utseende. Tyvärr så har det också lett till att många har fått problem efter att ha vänt sig till mindre nogräknade eller oerfarna behandlare.

Mycket fusk och en oreglerad marknad

Problemet har varit att marknaden för fillers och liknande behandlingar har varit helt oreglerad. Vem som helst har kunnat utföra behandlingen och det har inte funnits strikta regler kring vilka produkter och material som får användas.

Alldeles för många har fått skador och besvär av sina fillers, till exempel genom att läppar eller kinder har blivit ojämna eller att de har fått smärtor eller domningar i ansiktet då preparaten har injicerats fel.

Nya krav på utbildad personal

Socialstyrelsen publicerade år 2018 en utredning på uppdrag av regeringen som gick igenom olika typer av estetiska behandlingar som man föreslår ska få utföras enbart av personal med tillräcklig medicinsk kompetens. (Rapporten hittas här: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2018-9-21.pdf)

Det innebär alltså att endast personer som får utföra injektioner i sitt yrke, som till exempel sjuksköterskor, läkare, tandläkare och liknande ska få utföra injektionsbehandlingar såsom fillers, botox och liknande. 

Detta för att säkerställa att den som utför behandlingen dels har kunskap om hur man korrekt injicerar på ett säkert sätt, samt även har kunskaper om hur man förhindrar smittspridning och hur man hanterar eventuella komplikationer i samband med en behandling. Socialstyrelsen föreslog även att företag som erbjuder behandlingar måste ha en patientförsäkring.

Vänd dig till en bra salong

Om du funderar på att behandla dig med fillers i någon form så är det väldigt viktigt att du vänder dig till en bra salong. I Linköping finns till exempel http://www.bodybeautylaserclinic.se/behandlingar/fillers som givetvis har välutbildad personal och enbart arbetar med väl beprövade och testade produkter.

Kräv alltid att få behandling av en person med medicinsk kompetens och kontrollera att utrustningen som används är steril för din egen säkerhet. Be att få se exempel på resultaten från tidigare patienter. När det kommer till fillers är det nämligen lite som med plastikkirurgi. Det som en person tycker är snyggt tycker en annan är för överdrivet. Det är viktigt att du får ett resultat som passar din smak så att du blir nöjd.

10 enkla knep för att gå ner i vikt

28 aug 2019

Man behöver inte lägga om hela sitt liv enbart för att komma i bättre form; vi tänkte ge 10 enkla knep för att gå ner i vikt. Knep som inte innebär att du tvingas ändra hela din livsstil utan som mer hjälper dig till en bättre - och sundare - vardag.

De flesta är missnöjda med sina kroppar. Det finns nästan alltid något som skulle kunna förändras. Är det inte att brösten är för små så är det rumpan som är för stor, är det inte näsan som är för sned så har man problem med håret. Och så vidare.

Det som flest personer kan relatera till handlar emellertid om vikten. Man tycker att vågen visar lite för höga siffror och man vill tappa i vikt. Det många gör är att man hänger sig åt någon diet och där man genom denna också tappar många kilon. Det är bra, men så fort dieten i fråga är över så går man snabbt upp dessa kilon igen - i många fall dessutom med några följeslagare. Det är sämre.

Vill man gå ner i vikt så vill man också ha ett hållbart resultat och man vill behålla den nya vikten och, så att säga, göra den till den nya standarden. Det vi tänkte göra är att visa på 10 enkla knep för att gå ner i vikt - och samtidigt hålla den vikt man når.

Så här gör du för att gå ner i vikt

Våra små knep kan förändra ditt liv och det fina är att de kommer att kräva väldigt lite uppoffringar från din sida. Du behöver inte svettas i någon bastu, du slipper äta en ensidig kost och du kommer definitivt inte att behöva sluta med att njuta av livets goda. Låt oss rada upp knepen som kan ge dig ett mindre midjemått.

 1. Börja dagen rätt! Ät som en kung på morgonen, ät som en fattig på kvällen. Den lilla devisen är något att eftersträva då den verkligen fungerar. Genom att äta en rejäl - gärna fiberrik - frukost så minimerar du det sötsug som du drabbas av senare på dagen. Dessutom så har du bäst ämnesomsättning tidigt och som sämst på kvällen. Var sparsam med middagen och skippa kvällsmackan.
 2. Promenera. Att träna behöver inte innebära hårda pass på gymmet, tuffa mil i spåret eller akrobatiska ställningar i yoga-studion. Nej, vanlig vardagsmotion gör skillnad. En promenad till jobbet, en cykeltur på kvällen eller att bara låta bilen stå parkerad under helgen kommer att märkas på din kropp. Varje trappsteg räknas.
 3. Mindre förpackningar och portioner. Vi har en förmåga att äta det som finns på tallriken och här kan man verkligen ta smarta genvägar för att lura sig själv och sin kropp. Ett tips är att man köper mindre förpackningar av exempelvis ost och choklad. Genom detta kan du fortfarande njuta - men i mindre mängder. Detsamma gäller tallriken i stort. Prova att äta från exempelvis en assiett istället för en tallrik och du kommer fortfarande att känna mättnadskänsla - utan att bli proppmätt.
 4. Ät - ingenting annat. Många äter och kollar på tv, äter och läser tidningen eller äter samtidigt som man kollar mobilen. Fokus på maten och fullt fokus på varje tugga! Känn konsistensen, känn smakerna och tugga ordentligt. Njuter du av maten så kommer du att bli mer mätt och genom detta tappa i vikt.
 5. Undvik. Vissa maträtter är sämre än andra. Gratinerade måltider, friterade sådana och mat som är extremt krämiga ska man unna sig ibland - inte äta hela tiden. Ska vi ge ett tips på bra kost är vegetariskt att föredra.
 6. Laga maten själv. Att laga mat från grunden ger dig dels bättre kontroll av vad du stoppar i dig och dels så innehåller den även mer näring och bättre råvaror. Undvik färdigmat och försök att låta bli att falla för frestelsen att svänga in på snabbmatsstället efter jobbet.
 7. Lunch! Äter du ofta ute? Då är det troligt att du A) går upp mycket i vikt och B) gör av med en massa pengar. Här kan du - genom att ta med egen lunch - slå två flugor i en smäll.
 8. Drick! Se till att hela tiden ha en flaska vatten tillhands. Drick gärna innan måltiderna för att slippa den extrema hungerskänslan. Vatten är perfekt och försök att undvika läsk, juice och andra söta drycker. Att kolsyra eget vatten är ett bra knep för en lite mer lyxig känsla.
 9. Du är bra! Tänk positivt och se dig själv som den unika - vackra! - individ som du verkligen är. Passa på att rensa ur garderoben på plagg som du inte trivs i och köp istället de kläder som verkligen gör att du känner dig snygg. Positivt tänkande är en viktig del i att tappa i vikt! Beröm dig själv efter varje träningspass/promenad och klanka inte ner på dig om du ätit något sämre eller kanske inte orkar träna just den dagen.
 10. Skaffa draghjälp. I många fall mår man bra av att dela äventyret med någon annan. Se till att skaffa en träningskompis eller en vän som också vill gå ner lite i vikt. Ni kommer att dra varandra till de mål ni satt upp - och ni kommer att ha extremt roligt under tiden. Många sätter en målbild som de siktar på. Det kan handla om ett lopp, det kan handla om att klara av att simma si och så långt eller om att åka tillsammans på en träningsresa. Det kan vara en bra morot när det är som tyngst.
 11. Sov! Sömnen är extremt viktig för att gå ner i vikt. Försök att skapa bästa möjliga förutsättningar för en god natts sömn. Ha mörkt i sovrummet, försök att hålla en svalare temperatur och lägg bort mobilen från sängen. Läs en bok istället. Se även till att lägga dig i en bra tid och skapa rutiner genom detta.

När benen känns svullna

23 apr 2019

Med åren är det vanligt att det svullnad och att det kliar i benen. Utvidgade och synliga vener, det vill säga åderbråck, är mycket vanligt. Omkring en tredjedel av svenskarna får åderbråck någon gång i livet. I svårare fall av åderbråck man drabbas av smärta och eksem och till och med bensår.

Om man har svåra åderbråck som påverkar vardagen negativt så finns det effektiva och skonsamma metoder för att behandla dessa. Många tycker det är fult och skäms för sina åderbråck. Det är vanligt att man döljer sina ben på grund av detta. Det är helt ofarligt men om man lider av det bör man ta bort dessa med dagens skonsamma metoder.

En mildrare form är så kallade ådernät. Det är små nystan av tunna blodkärl som syns under huden. Vissa får mindre bråck på till exempel vaderna, medan andra får större besvär på ytor på till exempel låren och känner av bråcken dagligen. 

Hur behandlar man åderbråck och ådernät?

I dag behandlas åderbråck och ådernät med laser, skumbehandling eller med så kallad virknålstemed en konsultation där man diskuterar problemen och kommer fram till en passande behandlingsmetod. Med laser- och skumbehandling går man inte med laser respektive ett skumpreparat för att ta bort skadade vener effektivt. Med virknåltekniken går man istället in med en speciell nål och drar ut skadade vener.

Med dagens moderna tekniker är det enkla ingrepp utan större komplikationer eller smärta. Det behövs ingen narkos, utan vanlig lokalbedövning är tillräckligt. Man kan leva som vanligt direkt efter.

Hur förbereder man sig inför behandlingen?

En behandling av åderbråck eller ådernät är skonsam, men det är ändå viktigt att vara förberedd. Det är skönt att ha löst sittande byxor och sköna skor. Detta för att man får bandage och benen kan bli svullna direkt efteråt. Det är bra att ordna transport efteråt då vissa känner sig lite trötta och slöa efteråt av smärtlindrande läkemedel som man får efteråt. 

Det kan svida, klia och göra lite ont på behandlat område något dygn efteråt. Vanliga värktabletter räcker för att lindra besvären. Man bör undvika att använda parfymerad tvål, bastubad och bad i pool i några dagar. Det är inga problem att gå till arbetet direkt efter behandlingen.  

Har man svåra besvär så har man rätt till landstingsfinansierad vård. Undersök detta med din vårdcentral. 

Har du svåra problem med åderbrock eller ådernät? Ta kontakt med en trygg och erfaren klinik för att hitta en passande behandlingsmetod. Lär mer här: www.åderbråck.biz.

Vill du få slät hy snabbt?

25 feb 2019

Känner du att du har överflödig hud i ansiktet, eller i resten av kroppen? Ibland, om man går ner för snabbt i vikt kan man få oönskad ansamling av hud på halsen, på magen eller under armarna. Vill man resa till solen och kunna gå på en strand i bikini utan att människor stirrar på en, kanske man vill kunna åtgärda det ganska snabbt, eller hur? Här finns det lite olika metoder som du kan ta till för att komma till rätta med överflödig hud.

I ansiktet

Om det endast är i ansiktet som du önskar att få en slätare hud snabbt är det inte nödvändigt att alla gånger att göra en hel plastikoperation, som kanske både är kostsam och som kräver en längre tid konvalescens. Då kan det räcka med en Botox-injektion, eller en Filler-injektion. Botox innehåller ett mycket utspätt nervgift som kallas Botulinum A. Det gör att nerven slappnar av, och när du sedan rör ansiktet, gör inte området det där du har injicerat Botox, vilket gör att huden på det stället är slät, till exempel kring ögonen eller kring munnen och pannan. Har du insjunkna kinder kan du använda Filler som fyller ut och slätar till kinderna. På samma sätt kan du även fylla ut läpparna eller pannan, där ibland rynkor kan uppstå.

På kroppen

Är det så att du vill så en slätar hyr på kroppen kan du till exempel i dekolletaget få en Filler eller Botox som slätar ut rynkor som ofta uppstår mellan brösten. Är det hängande underarmar, måste man utföra en plastikkirurgi för att komma till rätta med det problemet. Det är alltid det mest effetkiva sättet att komma till rätta med rynkig hy på kroppen och på armarna.

Välj skönetsklinik noga

När du väl har valt hur du vill gå tillväga, är det bara att undersöka utbudet nära där du bor, av praktiska skäl är det oftast enklast. Bor du i Stockholm finns det flera skönhetskliniker som erbjuder plastikkirurgi nära din bostad. Var nogrann när du väljer plastikkirurg och skönhetsklinik. Märkligt nog är detta en mycket oreglerad bransch. Det har hänt att sådana som hävdar att de har legitimation från Socialstyrelsen, inte har de legitimationerna. Främst har de handlat om sådana som påstår sig ha sjuksköterskelegitimation, inte har det. Men kontroller över läkare är ibland bristfällig och det lönar sig att alltid kontrollera om läkaren inte har gjort sig skyldig till tjänstefel. Det kan du kontrollera till exempel hos IVO – Inspektionen för Vård och Omsorg. Här kan du läsa mer.

När du har haft för många illasittande kostymer

10 feb 2019

Vad skulle du säga om jag sa att dagar med illasittande kostymer är över? Så enkelt är det om du går till en skräddare för att köpa en kostym. På det sättet kan du få en väl sittande kostym, istället för en som sitter olika bra på kroppen. Ibland kan man råka ut för kostymer som sitter bra över axlarna, men som inte sitter särskilt bra över magen, eller så råakr man få bnyxor som sitter bra över rumpan, men som är för långa. En del är tvungna att välja olika storlek på kavajen och på byxorna för att byxorna inte sitter lika bra som kavajen. Men så behöver det inte vara.

Det lönar sig att gå till en skräddare

Det som du slipper, om du går till en skräddare som tar dina exakt mått och syr efter dem, är att inte behöver köpa en ny kostym så snart. De skräddarsydda kostymerna slits nämligen inte ut lika snabbt som de billigare varianterna som man hittar i handeln. När en kostym inte sitter riktigt bra, kan det hända att man drar i byxorna, eller i kavajen för att den inte riktigt sitter så bra där. Men med en skräddarsydd kostym sitter alla delar precis som de ska, eftersom den är anpassad efter din kropp. En riktigt skräddarsydd kostym känner du knappt av. Så bra sitter den. Du slipper dra i den för att den inte passar så bra på din kropp.

Du får välja modell, färg och material

Ibland har man ju önskat att kostymen skulle vara tunnare, slätare eller ha foder. Om du går till en skräddare som syr upp en kostym åt dig är det du som bestämmer om kostymbyxorna ska vara smala nertill, ha en hög eller låg midja. Du väljer vilket material som du önskar ha den, vill du ha en ljusare kostym, kan du välja en sådan. Vill du ha en mörkare kostym, kan du få det. Ibland kan man önska att kostymen hade bredare axlar eller smalare midja. Framför allt nu, när det är modernt att inte ha skärp till kostymbyxorna. Du kan välja var du vill ha dina fickor, eller om du kanske inte vill ha några fickor alls.

Så sköter du om din skräddarsydda kostym

När du väl har skaffat dig en skräddarsydd kostym, gäller det att du inte får permanenta fläckar. Så snart du upptäcker en fläck på din kostym är det allra bäst att du så snart du bara kan, gå in på toaletten och skvätt lite vatten på fläcken. När du sedan kommer hem, kan du ta dig an fläcken mer ingående. Har du fått matrester på kostymen, ta en liten droppe diskmedel och gnugga försiktigt med lite vatten på fläcken. Har du fått vin på kostymen, strö över lite salt på fläcken. Är det större fläckar är det bäst om du går med kostymen till en kemtvätt. Läs mer om här.

Åderbråck - en anledning till skam

3 jan 2019

Sommaren är den bästa årstiden för de allra flesta. Vi är lediga, vi har varmt ute, vi kan hämta oss efter ett år av arbete och ladda batterierna under någon månad. Kombinationen av värme och ledighet är den stora anledningen till varför sommaren är så pass tilltalande. Men, sommaren är inte för alla. Vissa drar sig för att ta av sig kläder och i och med att sommaren - på ett så tydligt sätt - bjuder in till shorts, kjol, klänning och t-shirts så blir detta problematiskt. Varför drar man sig då för detta? Den stora anledningen stavas kropps- och vikthets. Man skäms för hur man ser ut, man vill inte visa upp sin kropp och man tycker att alla, på exempelvis stranden, tittar på hur man ser ut. Det är ingen slump att antalet besök på valfritt gym i Sverige brukar öka markant under våren; många vill försöka komma i form och därmed också slippa en del av skammen. En del lyckas bättre än andra, ska vi tillägga.

I andra fall så hjälper inte träning och där är komplexen bestående. Här kan vi nämna två anledningar som ser ut som följer:

 • Generande hårväxt. Att vi alla är olika syns inte minst då det kommer till hur håret på kroppen växer. Vissa har knappt något hår överhuvudtaget, andra har så pass kraftig hårväxt att det stör och hämmar vardagen. Hår på ryggen, hår på benen, kraftig hårväxt vid bikinilinjen, hår på överläppen (som kvinna) och så vidare. Det handlar om hår som - enligt normen - inte ska finnas och definitivt inte synas. Det fina är att generande hårväxt inte behöver vara konstant. Idag går det att behandla och där man - genom laser - bränner upp hårsäckar i den aktiva fasen; något som på sikt leder till ett hårfritt område. Var emellertid beredd på att det kommer att ta tid. Dels krävs flera behandlingar och dels så krävs en vila mellan dessa. Resultatet är dock väl värt att vänta på.
 • Åderbråck. Ungefär var tredje person lider av åderbråck. Det borde också göra åkomman mer socialt accepterad än vad den är. Faktum är emellertid att få personer förlikar sig med att se åderbråck ringla sig fram på benen. Det ser inte estetisk tilltalande ut att ha små, blå ormar eller ett nät av blå vener som syns. Sommaren blir en direkt plåga där man känner sig utanför och uttittad bara genom att bära shorts eller kjol. Det blir man inte, det garanterar vi - i och med att åderbråck är så pass vanligt så höjer man som utomstående knappt på ögonbrynen. Däremot så kan vi mycket väl förstår varför man känner skam och har svårt att gå lättklädd. För personer med åderbråck finns det - som vid generande hårväxt - också behandlingar. En behandling av åderbråck sker med laser, en annan genom virknålsteknik där man - med speciella instrument - går in och plockar bort varje åderbråck separat. Båda är väl fungerande och vilken metod som passar - det finns även fler - beror på hur åderbråcken ser ut samt vilken patient det handlar om. En sak dock: att operera ett åderbråck finansieras av Landstinget endast i vissa fall och då bör man ha andra problem som en följd av detta - tyngdkänsla i benen, eksem, hudförändringar och exempelvis bensår. Där finns risk för komplikationer och därför så betalas också kostnaden av Landstinget. Rent kosmetiska behandlingar bekostas ur egen ficka. Det är en kostnad som definitivt kan vara värd för att fullt ut kunna njuta av den svenska sommaren.

Hur lång tid tar det att bli makeupartist?

17 nov 2018

För den som vill arbeta som makeupsmink, make upartist så finns det framför allt en väg att gå. Du behöver gå en formell makeupartist-utbildning. Här kommer vi gå igenom några av utbildningarna och deras längd samt ge dig några viktiga tips på vägen.

Raka vägen till makeupartist

För den som vet precis vad den vill och därmed tänker satsa på en karriär som artist så är det bra att gå en makeupartistutbildning som har det som fokus. De har ofta alternativen att läsa på heltid under en kort period eller på deltid under längre tid. En heltidsutbildning är på cirka 10 veckor eller 400 timmars studier.

Intresserad av att plugga och bli en licensierad makeupartist. Klicka här: makeupartistutbildning.nu.

Bygg din egen portfolio

Även om du måste förstå grunderna rent teoretiskt så är en stor del av en makeupartist-utbildning att du arbetar praktiskt och bygger upp din egen portfolio. Du kommer då att få öva på olika klassiska sminkningar för film, show, modevisningar och liknande events. Många gånger kommer du också att få skapa din egen stil utifrån en tänkt kunds önskemål.

Den längre vägen

En inte allt för ovanlig väg är att börja med att utbilda sig till frisör, sen till makeupstylist och slutligen gå en makeupartist-utbildning och sen arbeta som makeupartist. Den här vägen tar cirka 3 år där frisörutbildningen, med praktik inräknat, tar cirka 2 år och 9 månader.

Varför den långa vägen?

Antingen har du från början inte vetat vilken väg du vill gå utan tänkt att frisör är spännande och ett yrke med en bra grund att stå på. Eller så har du vetat om att du vill bli makeupartist och valt den långa vägen för att få erfarenheten.

Nyckeln för att lyckas i branschen

Utbildningen är grunden för att arbeta i branschen, den ger dig verktygen för att skapa. Men det är du själv som behöver genomföra själva skapandet. Mycket handlar om att bygga upp din egen portfolio och visa potentiella kunder vad du kan göra. Att kunna gå från en brief och beskrivning till att förverkliga en känsla och skapa en upplevelse är hela nyckeln till att bli en framgångsrik makeupartist.

Ett tips på vägen under och efter din makeupartist-utbildning

När du utbildar dig och även under tiden efteråt så är ett bra tips att bygga upp ditt nätverk inom branschen. Det finns många kompetenta kreatörer där ute men om du aldrig får chansen att visa upp din portfolio så är det nästan omöjligt att få uppdragen. Ett nätverk som öppnar dörrar är nästan lika viktigt som att kunna leverera när du väl är på plats.

 

Därför är utegym bättre än innegym

8 nov 2018

Som regel finnutegyms det mycket bra anledningar att förlägga sin träning utomhus, snarare än inomhus. Att många kommuner runtom i landet satsar mycket på att bygga utegym är inte särskilt anmärkningsvärt. Även om det visserligen kan vara dyrt att bygga utegym, ger det stora hälsovinster för befolkningen.

Att träna ute tycks ha andra effekter på oss. Läs mer om de positiva aspekterna med att träna på ett utegym nedan. Här kan du läsa mer, och kanske till och med köpa, ett utegym. 

Det reducerar stress

Studier har visat oss att vi blir mer harmoniska av att träna utomhus. Det sänker såväl blodtryck som puls. Det här får som följd att träning utomhus känns betydligt bättre än inomhus. Det är helt enkelt inte på oss lika mycket. I och med att de tär mer behagligt att träna utomhus har man också ofta lättare att ta ut sig rejält och hålla sig strikt till ett träningsprogram.

Det hjälper dig att somna

Att vara utomhus så mycket som möjligt under dagsljus har visat sig vara bra för sömnen. Kroppens signaler som säger åt dig att gå och lägga dig på kvällen sedan, kommer att vara starkare. Det är inte bara att vistas i dagsljus som gör det, givetvis – utan frisk luft och motion hjälper till också.

Du är mer i solen

Det här hör lite ihop med rubriken ovan. Att vistas i solen ger oss många hälsofördelar – inte bara att det gör det lättare att somna på kvällen. Naturligt ljus ger oss inte bara mer energi, utan också ansenliga mängder vitamin D, som vi människor behöver. Samtidigt finns det givetvis risker med att träna för mycket i solen också. Till exempel är det lätt att bli uttorkad eller bli solbränd, åtminstone när man tränar mitt i sommaren. Dock står det klart att solljus är nyttigt för oss, när vi får det med måtta.

Det är gratis

Som regel är utegym är utan avgift. Medan ett medlemskap hos ett innegym kan kosta åtskilliga hundralappar i månaden, är det normalt ingen avgift för att träna utomhus. Utegymmen är det normalt kommuner som ansvarar för att bygga – så det är redan betalt med offentliga medel. Om kommunen beslutar att bygga utegym är det inte bara bra för hälsan – utan också för din plånbok.

Som variation

Om du vanligtvis tränar inomhus, kommer ett utegym att ge dig välkommen variation. Kanske märker du att din kommun planerar att bygga ett utegym i din närhet? I sådana fall kan det vara en idé att träna utomhus på sommaren – och inomhus på vintern. Det här skonar din plånbok, så länge dina uppsägningstider på innegymmet tillåter det, förstås.

 

← Äldre inlägg

Välkommen 

Tappa Kilon är en guide om hälsa, skönhet, mat och träning.

Namnet på sajten låter kanske hårt, men vår tanke är absolut inte att hetsa någon att gå ner i vikt, utan vi vill helt enkelt komma med tips om hur man kan leva ett mer hälsosamt liv.

Läs vår blogg 

I vår blogg hittar du ytterligare tips om hur du kan må bättre i vardagen. Det kan vara allmänna skönhets- och träningstips, intressanta artiklar om plastikkirurgi eller det senaste inom yoga-världen. 

Mycket nöje och trevlig läsning!