Tappa Kilon

Tips för att gå ned i vikt - utan press och pekpinnar

Blogg

Tänk att man kan få till ett ansiktslyft utan operation!

18 sep 2018

Det går snabbt undan när det kommer till utvecklingen inom skönhetsindustrin. Det kommer olika tekniker och metoder som lyfter grånande och rynkiga ansikten. Det där med att hejda åldrandet är något som har sysselsatt många människor. I sagorna läser vi ofta om häxor som har kunnat hejda åldrandet (styvmodern i sagan om Snövit), vilket visar att vi människor i många 100-tals år har sett det som mystiskt (och farligt?) att kunna hejda åldrandet. Idag vet vi att det varken är mystiskt eller farligt att hejda åldrandet i våra kroppar. På 1960-talet och framåt har det enda sättet att ta bort åldrande rynkor och överflödiga påsar under ögonen att genomgå en plastikoperation. Idag behöver vi inte längre lägga oss under en kniv för att uppnå samma sak.

Med metoden V-Soft lift behöver man ingen kniv

Det finns en metod (bland många andra) som inte inbegriper en plastikoperation, som kommer från Sydkorea. Den går ut på att man lägger ett nät av självabsorberande trådar. Vad är det för slags trådar, kanske du undrar. Det är trådar som består av hudeget ämne, liknande det som man använder i filler. Trådarna bryts ner efter en tid. Men under den första delen läggs de på sätt som lyfter hela ansiktet. Med hjälp av trådarna formar en kirurg ansiktet på de sätt som patienten önskar. Trådarna innehåller L-lactic acid som stimulerar ansiktets egen produktion av kollagen och som bromsar hudens åldringsprocess. Det ger ansiktet en bättre lyster, en ny spänst och bättre kvalitet. Metoden är bra på det sättet att patienten inte behöver vara sjukskriven efter en behandling. Det gör inte ont i flera veckor efteråt och det kostar heller inte lika mycket.

Metoden med V-Soft lift bör upprepas

Den svaga punkten med V-Soft lift är den att den bör upprepas efter  ungefär 2 år. Även en plastikoperation kanske bör göras om men eventuellt efter 10 år och mer. Röker man, solar eller tränar hårt, kan sådana saker göra att metoden håller under kortare tid. Det som är bra med V-Soft lift är den att man kan rätta till relativt små saker i ansiktet; kråksparkar runt ögonen, rynkor i pannan, eller hud runt halsen som är lite överflödiga. Man får en lokalbedövning men behöver ingen narkos, vilket gör att du inte behöver vara sjukskriven efter en V-Soft lift-behandling. Denna V-Soft lift-behandling är verkligen ett ansiktslyft utan kirurgi och gör att du kan återgå till arbetet direkt efteråt.

Se din flytt som ett träningspass

24 aug 2018

Det är aldrig speciellt upphetsande att flytta. Åtminstone inte om man ser till att det är ett projekt som är väldigt krävande och som kräver en grundlig planering samt en stor ansträngning. Rent mentalt så ska man komma ihåg att en flytt ofta är enbart positiv. Kanske ska du flytta till en ny stad, kanske ska du äntligen flytta ihop med den du älskar och kanske har du, efter år av sparande, äntligen fått ihop till kontantinsatsen för den lägenhet i Stockholm som du velat ha länge?

Den positiva känslan ska också bibehållas även under allt packande, bärande och allt annat som hör flytten till. Ett tips för att göra så är att se flytten som ett rejält träningspass och genom detta också se projektet som en chans att bränna lite fett, bli lite starkare och bättra på flåset lite.

Så mycket bränner några moment i din flyttstädning

Ta bara den avslutande - och extremt tråkiga - flyttstädning som måste ske; bara där har du en möjlighet att bränna lite extra fett. Vi kan ge ett exempel på detta och säger att du ska genomföra en flyttstädning i din lägenhet i Stockholm - så här mycket fett bränner varje moment:

 • Städa badrummet. Du kanske tycker att det danspass du genomför är jobbigt? Faktum är att du bränner lika mycket kalorier under en städning av badrummet som under en halvtimmes dans. En viktig del av din flyttstädning som även inkluderar att rensa avloppet. Totalt: 79 kalorier.
 • Putsa fönstren: Att pusta fönster bränner även det 79 kalorier. Här bör du vara försiktig och se till att säkra dig själv. Stressa inte! En flyttstädning av din lägenhet ska vara klinisk - men om du känner att det rä för högt och farligt så bör du ta hjälp.
 • Damma. Här är den riktiga kalorieätaren. Att damma av en lägenhet uppifrån och ned bränner så mycket som 109 kalorier. Fram med dammvippan, disktrasan och hinken med ljummet vatten - här ska tränas!
 • Moppa golv: Slå på en skön spellista från Spotify, ta på träningskläderna och bjud ut din golvmopp på ett riktigt pass. Att moppa golvet bränner 79 kalorier.
 • Tänk på att du även kan överdriva alla dessa moment. Gå djupare ned, böj benen och träna upp både rumpa och lårmuskulaturen samtidigt. Ska du upp en bit så försök att aktivera vadmusklerna. Upp och ned på tå: varning för mjölksyra!

Här kan du se vad som bör ingå i en komplett flyttstädning: https://www.stockholmflyttstädning.nu.

Tänk på skaderisken

Din flyttstädning åsido dock. Det är den rena flytten som kommer att ge dig mest träningsvärk. Att lyfta och bära alla möbler, kartonger och annat som du samlat på dig är väldigt jobbigt - och extremt bra träning för i stort sett hela kroppen. Vi måste dock nämna skaderisken. Frågar du en naprapat eller en kiropraktor om en av de vanligaste skadorna så handlar det om ryggskott - eller i värsta fall diskbråck - som en följd av för tunga, felaktiga lyft i samband med flyttar.

Se till att jobba med benen snarare än ryggen. Böj dig ned med rak rygg, ta tag i kartongen, rikta blicken snett uppåt och lyft med dina ben. Packa kartongerna lättare och gå hellre fler gånger (det bränner dessutom fler kalorier). Det är ingen styrkedemonstration och grundregeln är att du kommer att tjäna på att gå ett extra varv snarare än att lyfta två kartonger åt gången. Kör hårt.

Vacker byst viktigt för självförtroendet

10 aug 2018

För många kvinnor är en vacker byst det som ger dem självförtroende. Och avsaknaden av en fin byst, kan tvärtom ge sämre självförtroende. Hur kommer det sig att så många kvinnor har dåligt självförtroende beroende på storleken på brösten?

Vi överöses av ideal hur kvinnor borde se ut. Vi lever med fler bilder än någonsin. Vi lever i bildernas tidsålder. Vi har redan tidigare fått rapporter om att läsandet går ner. Vi ser fler bilder än förut. Innan digitaliseringen fördes information över via text. Vi skrev brev, vi pratade i telefon och såg på vår höjd på TV. Framför allt lyssnade vi mer på radio förut, innan internet och datorerna slog igenom.

Vi ser fler ideal på hur kvinnokroppen borde se ut

Med den ökade mängder med bilder har idealet av kvinnokroppen överöst oss på ett sätt som inte har hänt förut. Alla små flickor, unga flickor och unga vuxna kvinnor överöses av bilder på hur en byst borde se ut. Jämför de då sina kroppar med de bilder som de överöses med, ja då kanske de upptäcker att deras kroppar inte alls ser ut som idealet. Det ironiska är det att även bilderna på kvinnokropparna och bysten är manipulerade. Photoshop är ett program som mycket väl förändrar digitala bilder av  bröst och kropp. Synd att inte alla är medvetna om det.

Vad vi kan göra åt diskrepansen mellan ideal och verklighet

Antingen ger vi upp och talar om för våra döttrar, systrar eller mammor att de duger precis som de är – eller så gör vi något åt det. Vill man bli smal, kan man alltid träna för att gå ner i vikt, bli smalare, smärtare och mer väl tränade, men hur får man en större byst? Det går inte, om man inte opererar in implantat.

Klinik i Stockholm som åtgärdar bröst

Bor man i Stockholm har man ett 20-tal kliniker att välja mellan där man kan rätta till problemet med storleken på brösten. En del män kan vara lika missnöjda med sin bröst som kvinnorna. De flesta vill i motsats till kvinnorna inte ha några nämnvärda bröst. Då är just kliniker som opererar bröst det som kan åtgärda det problem som brösten kan medföra. Det som är viktigt att tänka på när man väljer klinik för plastikkirurgi är att De har behörig personal, alltså legitimerade kirurger och sjuksköterskor, har den erfarenhet som krävs för att utföra avancerad kirurgi. Läs mer här om klinik som utför bröstoperationer i Stockholm.

Hur kan man gå vidare vid tandlossning?

7 aug 2018

Tänderna är väldigt viktiga för oss. Både ur ett funktionellt och ur ett mer socialt perspektiv. Det rent funktionella innebär att tänderna tuggar och därmed också fördelar maten samt tar fram viktiga näringsämnen ur kosten; de fyller en stor funktion i hela vår matsmältningsapparat. En annan funktionellt viktig sak är att tänderna hjälper till att hålla käkbenet på plats. Om du ser en person som varit utan tänder under en längre tid så kommer du också att lägga märke till att dennes käke dragit ihop sig. Det är därför inte ovanligt att se exempelvis missbrukare dras med den problematiken (detta då narkotika ofta leder till tandlossning).

Det rent sociala och tändernas funktion där då? Ja, det är egentligen bara att titta på vilken reklam som helst. Tänder - vita sådana - är normen och det är också något att eftersträva. Man kan kanske inte förändra hela världen med ett leende, men visst gör det en stor skillnad i vardagen. Genom att le och visa tänderna så möts man också av ett leende och man uppfattas som en positiv person av omgivningen. Det är solklart och ett obestridligt faktum.

Därför är det också väldigt speciellt och väldigt plågsamt att tappa tänderna. Oavsett om det handlar om någonting åldersrelaterat, om någon sjukdom, om medicinering, om en olycka eller om att man under en längre tid misskött sig - struntat i att besöka tandläkare, inte borstat tänderna eller exempelvis haft en sämre livsstil med dålig kost, rökning och mycket alkohol.

Oavsett anledning: det skapar skam att tappa tänderna och inte sällan så leder tandlossning till isolering och rena depressioner. Tacksamt är därför att lösningarna idag är bättre än någonsin.

Tandimplantat ger livslusten åter

Där man förr vid tandlossning hade en lösning och en lösning endast så finns det idag andra alternativ. Förr så var det givet att dina tappade tänder skulle ersättas med tandproteser - löständer - och det är en bra lösning; men den är långt ifrån fulländad. Även om tandproteser idag är bättre och betydligt mer verklighetstrogna så handlar det fortfarande om att sätta in- och plocka ur, du måste fortfarande känna att de glappar och det kommer fortfarande i många fall att synas att tänderna inte är dina egna.

Tandimplantat däremot, det är en lösning som kan bli permanenta. Dessa sätter man på plats genom en operation där en tandläkare borrar fast skruvar av titan i käkbenet. Besöker du en tandläkare i Stockholm så sker en grundlig undersökning - genom röntgen - där man säkerställer att din käke är stark nog för att dels borra i och dels också för att i framtiden kunna hålla kvar dina tandimplantat.

Själva tänderna - kronor av porslin - tillverkas genom avancerad teknik där man slipar - genom speciell blästring - så att ytan blir exakt som dina andra, ordinarie tänder. Detsamma gäller storleken, formen och färgen: dina tänder står som mall och det gör att tandimplantat blir extremt verklighetstrogna.

Skötsel är - utöver käkens styrka och kvalitet - avgörande. Du måste sköta dina implantat på ett korrekt sätt. Även fast det inte är riktiga tänder så kan de drabbas av bakterieangrepp och ett sådant kan då leda till så pass svåra komplikationer - en inflammation - att implantaten måste tas bort.

Läs mer om tandimplantat.

För dig som har förlorat ena eller båda brösten

2 aug 2018

Den som har drabbats av cancer och opererats för det, kan ha en lång konvalescens. Som tur är är det stor skillnad på att drabbas av cancer, jämfört med för 30 år sedan. Då var cancer en mycket mer dödlig sjukdom än vad det är i dag. Vi ser alltfler som klarar av att till och med gå tillbaka till ett bättre liv efter en canceroperation. Vi ser också att den medicinska utvecklingen har gått mycket framåt under de senaste 10 åren. Förut var cancer en mycket fruktad sjukdom. Även om patienter fortfarande drabbas av cancer, ser vi att allt fler kan återgå till ett mer eller mindre normalt liv efter en lyckad behandling. Allt beror ju på i vilken dal ev kroppen som drabbas av cancer, grundtillståndet för den person som drabbas och ålder, men även den egna inställningen är viktig för att övervinna cancern.

Återgången till ett normalt liv

Beroende på vilken grundkondition som man hade innan man drabbades av cancer, går det snabbare eller längre tid att återfå en normal och acceptabel kondition efter en cancerbehandling. Det viktigaste är att tänka att det går att komma tillbaka, även om det kan kännas omöjligt bitvis. Den egna inställningen är viktig, det har vi kommit överfund med. Den egna tron på förmågan att komma tillbaka är avgörande för att påbörja den resan. Det viktiga är att tänka att det är möjligt. Först då kan man börja arbeta för en återgång till ett normalt liv.  Här kanske ska betonas att det inte är målet som är det viktiga utan resan dit.

Äta rätt

Vikten av att äta rätt kan inte nog betonas. Det är viktigt att kroppen får all den energi som den behöver för att man ska bli återställd. Här måste vi betona grönsakernas och frukternas vitaminer som viktiga för att kroppen ska få rätt energi för att kroppen ska kunna återställas. Undvik rött kött så mycket som möjligt. En helt omställd diet kan göra underverk, kan man och vill, är en helt vegetarisk diet mycket bra. Grönsakernas vitaminer behöver inte vara tråkigt att inta. Vi ser så många influenser från andra länder i Sverige, som framställer vegetariska alternativ. Det är gott och nyttigt att i stället äta libanesisk eller asiatisk mat, som baserar den nästan uteslutande på fisk och grönsaker. Prova dig fram och välj grönsaker som är goda att äta.

Motionera rätt

Vi vill även poängtera motion som ett sätt att få kroppen att bli stark och hälsosam. Man bör inte ge sig på maratonlöpning, motion med vikter eller liknande. En promenad i skogen är alldeles tillräcklig för att motionera. Det är vilsamt för kroppen och mentalt är det trevligt att gå i skogen. Kan man inte gå, är en långsam cykling på en motionscykel att rekommendera. En motionscykel är en god investering om man inte redan har en. Cyklingen är skonsam mot knän och fötter, och det sätt man bara kan röra på kroppen är bra mycket bättre än stillasittande. Här gäller det också att prova sig fram och hitta det som är bra just för dig.

Få tillbaka brösten

En sista bit som vi tror är viktig för att återfå självförtroendet är att om man har genomgått en canceroperation av brösten eller det ena bröstet, kan göra att man inte vill vistas ute bland människor. Då är det bättre att skaffa sig en bröstprotes som kan återställa kroppens ursprungliga former och stärka självförtroendet. Vågar man bara vistas där andra människor vistas är det en framgång i sig. Lycka till!

Köp rätt ryggsäck – enligt kiropraktorerna

30 jun 2018

Det ska börjas redan i tidig ålder, att ta hand om sin kropp och i synnerhet sin ryggrad. En del föräldrar funderar på vilken ryggsäck som egentligen är bäst för ens barn inför skolstarten. Kanske är det också så att man själv är på jakt efter en ny väska att bära på ryggen.  Som bekant kan ryggen vara ganska känslig. Även om den må vara stark i sig, är ryggproblem något som många svenskar lider av. Genom att vara försiktig redan från början kan man undvika ryggproblem lite längre fram. Fråga vilken kiropraktor som helst – det bör börjas i tidig ålder.

En ryggsäck med hjul

Visst, det är kanske inte särskilt vanligt, men ryggsäckar med hjul är bra för ryggen. På så vis kan du, med armen, dra tunga böcker, vattenflaskor eller annat som kan tänkas väga mycket i ryggsäcken. 

Breda axelband

Något annat som en kiropraktor skulle rekommendera är att köpa en ryggsäck med breda axelband. Det här eftersom mycket vikt kan liksom ”gräva” sig in i axlarna och orsaka problem med cirkulationen om banden är tunna. Det här gäller förövrigt inte bara med ryggsäckar, utan i princip vilken väska man än ska bära. 

Midjeband

Något annat som en kiropraktor skulle rekommendera är att hitta en ryggsäck med ett midjeband. När du packar tungt hjälper bandet vikten att fördelas jämnare. Det är inte bara bekvämt alltså, utan också bra för kroppen. 

Använd flera väskor

Ett enkelt tips för att inte belasta kroppen i onödan är att använda sig av flera väskor. På så vis har man stor frihet i att fördela vikten så jämnt som det bara går över kroppen. Att ha flera mindre väskor kan också göra att tvingas prioritera packningen, vilket kan vara ett plus i kanten. 

Tips för att hitta priser och butiker

Att hitta och jämföra produkter, däribland ryggsäckar, har aldrig varit enklare. Ponera att du bor i exempelvis Vallentuna (Vallentuna är en relativt liten ort strax utanför Stockholm). Genom att helt enkelt söka på nätet efter exempelvis ”väskor Vallentuna” kommer du att få flertalet relevant träffar. Byt bara ut Vallentuna mot din ort och gör en liknande sökning. Passa på att kika igenom de butiker som finns och deras utbud. Genom att göra en noggrann prisjämförelse kan du spara flera hundralappar på en vanlig ryggsäck. Det du bör kika efter, som en kiropraktor skulle rekommendera, är alltså en ryggsäck som har följande: 

 • Hjul
 • Breda axelband
 • Midjeband

Ett alternativ är att du använder flera mindre väskor istället, eftersom det hjälper dig att fördela vikten lite jämnare över kroppen. 

Lästips om du vill läsa mer om kiropraktor som du kan anlita i Vallentuna på: kiropraktorvallentuna.nu.

Det kan botox göra för ditt utseende

20 jun 2018

Det har formligen exploderat – skönhetsbranschen, och både de som efterfrågar de olika behandlingar som kan en gång för alla förändra deras utseende och de som ger dessa behandlingar vinner på en ökad efterfrågan och ökat utbud av tjänster och behandlingar. På 10 år har hudvårdssalongernas omsättnign ökat med en halv miljard, rapporterar Dagens industri. Vi lägger ner mer än någonsin på skönhet. Dock är det inte alla som låter sig skönhetsopereras, men ögonfransförlängningar som många gör och ögonbrynstatuteringar hör alla hemma här, liksom olika hudvårdsinpackningar och så vidare.

Vad kan botox göra för din skönhet?

Här tar vi upp vad behandlingar med botox kan göra för ens utseende. Botox innehåller Botulinum Toxin A, ett preparat som kan förlama delar eller hela muskler. Nerven som styr huden kring det område som injiceras, dör av Botulinum Toxin A. Detta var en av de sidoeffekterna man lade märke till när man botade spasmer i USA på 70-talet. Sedan upptäckte man att det kunde överföras till alla som ville släta ut sina rynkor och har idag blivit en mycket populär metod att se yngre ut.

Här går vi igenom om det är så att du funderar på några av de eventuella rynkor man kan ha och om botox skulle kunna släta ut dem.

Kråksparkar kring ögonen

Har man små, små rynkor som uppstår när man skrattar eller ler kan botox vara det enda som kan släta ut dem. En som behandlar med botoxspruta väljer ut en muskel som kan vara orsaken till rynkorna och sprutar in botox. Det känns inte, mer än ett stick och sedan är det över.

Rynkor kring munnen

Ibland kan man ha rynkor kring munnen, som man vill kunna släta ut. Ibland när man pratar använder man de rynkorna, som med tiden permanentas kring munnen. Då kan man injicera botox i muskeln ovanför munnen och få en slät hud där i stället.

Rynkor på halsen

Med årens lopp kan man få rynkor på halsen som man inte vill ha där. En spruta på halsen kan ta bort dem.

Rynkor i pannan

Har man en envis rynka i pannan som kanske uppstår när man höjer ögonbrynen eller drar ihop dem, kan man släta ut dem med en botoxspruta.

Rynkor i dekolletaget

Även delar i kroppen kan man släta ut. Många har rynkor i dekolletaget som med en spruta kan slätas ut om man så önskar.

Bor man i storstäder som Stockholm, Malmö eller Göteborg finns det en hel del kliniker att välja mellan som ger olika skönhetsbehandlingar. Det är där de flesta kliniker finns och dit som de största nyheterna kommer först. Det sägs att det tar några år innan nyheterna når andra delar av landet.

3D-tatuering av ögonbryn – den senaste trenden i Stockholm

13 jun 2018

Många kvinnor i Stockholm har problem med ögonbrynen. När man börjar fokusera på sina ögonbryn kan det vara svårt att tänka på något annat, man plockar ett strå här och strå där – och till slut står man en vacker dag framför spegeln och inser att man knappt har några ögonbryn kvar. En inte helt angenäm känsla. Nej, den gränsar nog snarare till panik.

Tyvärr kan den som plockat sönder sina ögonbryn inte heller lita på att ögonbrynen kommer att växa tillbaka. Tvärtom är det ganska ovanligt att ögonbryn växer tillbaka och ser precis likadana ut som innan man började plocka. De flesta får nöja sig med några strån här och där, vilket förstås kan kännas ännu värre än att inte ha några ögonbryn alls. Många kvinnor löser situationen genom att raka eller vaxa bort ögonbrynen och sminka dit bryn i stället, en procedur som är både ansträngande och tidsödande. En allt populärare lösning är därför tatuerade ögonbryn.

I begynnelsen var MTV

Att tatuera ögonbryn har varit vanligt sedan nittiotalet. Till en början var det mest hos stenhårda Latinotjejer från Los Angeles som man såg tatuerade ögonbryn, där de dansade fram i videor på MTV. Långsamt spred sig sedan trenden över världen tills den nådde modevärlden och tekniken . fick en explosion. Även här i Stockholm började tatuerade ögonbryn att dyka upp. Tyvärr såg dessa tidiga försök till ögonbrynstatueringar sällan särskilt bra ut. Mer som två tjocka streck över vardera ögat faktiskt, och ofta i en ganska avvikande färg som kolsvart eller jordbrunt.

Det fotorealistiska alternativet

Men för några år sedan dök det upp ny teknik för att göra så kallade 3D-bryn. Här handlar det om att skapa tatuerade ögonbryn som ser så naturliga ut att man kan tala om en 3D-effekt. Varje litet strå tatueras in för sig genom att man lägger små små snitt som sedan fylls med färg. Det sker med en teknik som heter microblading och verktyget man använder har flera små tatueringsnålar med färg. Med verktyget kan man enkelt skära ett litet snitt för varje strå och att tatuera två ögonbryn tar oftast inte längre än någon timme, oftast mindre. Man kan dessutom bedöva huden innan, vilket gör behandlingen i stort sett smärtfri. Många salonger och kliniker i Stockholm erbjuder numera 3D-tatuering av ögonbryn.

Mycket viktigt med förberedelser

När man ska 3D-tatuera ögonbryn är det mycket viktigt att man noga mäter hud- och hårton för att kunna blanda till en korrekt färg. Det går att göra ögonbryn i vilken färg som helst men hudterapeuten försöker alltid få till att så naturligt resultat som möjligt, eftersom det annars kan se väldigt konstigt ut. Även formen på ögonbrynen kan varieras men också här är det bra att så långt som möjligt hålla sig till personens naturliga ögonbryn.

En 3D-tatuering av ögonbryn håller ett par tre år, sedan måste den göras om. Vill man undvika att brynen börjar se bleka ut är det bäst att göra nya en gång per år. Då ser ögonbrynen hela tiden naturliga och fotografiskt realistiska ut och ingen kommer att kunna se att det handlar om tatueringar. En mycket bra lösning för den som av någon anledning blivit av med sina naturliga ögonbryn och kanske i samband med en träningssatsning vill passa på att optimera sitt utseende.

Mer information finns här.

Gymgolv – lika viktigt i hemmagymmet!

13 jun 2018

Har du tänkt investera i ett hemmagym för att slippa åka över hela stan till gymmet varje dag? Eller kanske för att få igång resten av familjen att börja träna? Ska du sätta upp ett eget gym behöver du ha ett bra golv som håller för fall från vikter och tunga maskiner. Att det finns bra underlag på stora kommersiella gym är självklart, men lika viktigt är det bland dina redskap och maskiner hemma i källaren.

Kort om gymgolv

Ett gymgolv är ett extra lager du lägger på ditt vanliga golv som skyddar din utrustning, din kropp och det vanliga golvet. Det finns i olika storlekar och modeller och är ett måste till alla gym, men det är många som missar det viktiga gymgolvet till sitt hemmagym. Man köper dyra maskiner och vikter till extrarummet i källaren men glömmer lätt bort att skydda underlaget.

Oavsett om du har många maskiner och en massa redskap eller om du bara har några fria vikter kan ett extra lager golv hjälpa dig att inte slita för mycket på utrustningen eller på underlaget. Ett bra gymgolv ger också en proffsig och skön känsla så att det är lätt att träna hemma. Det höjer standarden på vilket hemmagym som helst.

Behöver inte täcka hela golvet

Självklart behöver du inte täcka hela ytan med gymgolv. Däremot kan det vara bra att ha en pusselmatta under dina tunga maskiner eller om du till exempel har en chinsställning. Det viktigaste är dock att ha ett pusselgolv eller en lyftplatta till din skivstång och dina fria vikter. Om du har planer på att göra styrkeövningar med skivstång eller kettlebells behövs det åtminstone 30 mm gymgolv för att minimera slitage på redskap och underlag – och för att dämpa ljudet från dunsarna.

Ett annat alternativ som används för att täcka större ytor är en gymmatta. Det absolut vanligaste för hemmagymmare är en matta på 6 mm, och att man ändå har pusselplattor vid lyftstationer är att föredra, för att hjälpa mattan. En matta kan även vara bra om du vill täcka ett helt garagegolv för en skönare känsla och en trevligare miljö.

Det är som sagt inget måste att täcka ett helt rum med en tjock gymmatta, och framför allt inte om du bara har en liten hörna med några redskap – men att lägga ett passande gymgolv där du har dina vikter kommer att gynna dig, utrustningen, golvet och plånboken i längden.

Hälsosam catering – finns det?

8 maj 2018

När man är uppe i ett viktminskningsprojekt, eller över huvud taget funderar mer än vanligt kring vad man äter, kan det kännas svårt att över huvud taget äta ute i Stockholm. Man blir misstänksam mot restaurangernas menyer och funderar över hur många kalorier den där såsen egentligen innehåller, eller varför portionerna ska vara så stora. Vanligtvis har man inte så stor anledning att oroa sig; de flesta restauranger i Stockholm har för det mesta något hälsosammare alternativ av typen sallad att välja.

Unna dig att äta gott på festen

Att gå på fest kan också i allra högsta grad ge upphov till oroskänslor. Festmat och alkohol är ju inte precis vad man vanligtvis tänker på när man pratar om hälsosamt leverne. Även här skulle vi vilja slå ett slag för en mer avslappnad attityd; är du bjuden på fest, släpp på tyglarna lite och unna dig att ta av allt det goda, det blir roligare både för dig och för värden än om du skulle peta i maten och hänvisa till dina träningsvanor. Ta en extra löprunda eller pass på gymmet veckan efter så har du kompenserat mer än nog.

Gott men nyttigt?

Ska man ha fest själv vill man dock kanske göra menyn något mer hälsofrämjande, men ändå inte tråkig eller präktig. Gästerna ska inte behöva känna att de har hamnat på ett dietläger när de kommer uppklädda och festklara. Och visst går det att laga nyttig men festlig mat. En bra idé om man vill ha lite inspiration, eller kanske bara har ont om tid, är att beställa catering. Men, tänker du kanske då, finns det verkligen cateringfirmor som satsar på nyttig och smal mat? Är det inte bara smörgåstårtor och andra kolesterolbomber som erbjuds? Långt ifrån.

Smalt och välsmakande

De bästa cateringfirmorna i Stockholm har sedan länge smalare alternativ på menyerna. Trenden går mot ett stort utbud, och lika väl som de flesta cateringfirmor numera har vegetariska och veganska alternativ, har många också smalare festmat att erbjuda.

En del firmor erbjuder hela bufféer bestående enbart av smal mat, andra satsar på att skapa helheter där både nyttig och kanske lite mindre nyttig mat ingår. Det sistnämnda kan vara ett bra val på en fest, där det då kan få vara upp till gästen vad man vill fokusera på.

Nyttigt i glaset

Tänk också på att erbjuda roliga alkoholfria alternativ. Många människor idag väljer att avstå från alkohol, och det kan vara trevligt för dem att slippa skåla i Fanta när de andra vuxna skålar i champagne. Alkoholfria viner, juicer och andra alkoholfria ”vuxnare” alternativ finns det gott om. Här kan cateringfirman hjälpa till med dryckesförslag.

Det är smidigt med catering, och i Stockholm är det inte svårt att hitta en firma med ett bra utbud av smal, men ändå festlig mat. Det bästa är ju egentligen att det inte ens märks att maten har ett lite hälsosammare anslag. Det ska framför allt vara god mat som gör gästerna glada. Ingen vill ju känna sig präktig på en fest.

Vi kan tipsa om Cicada för den som är ute efter hälsosam catering.

Att äta nyttigt är inte alltid bra

16 apr 2018

I Solna gillar vi att röra på oss, träna och gå ner i vikt. Vår hälsoiver speglar sig också i den mat och dryck vi väljer. I våra ansträngningar att bli av med kilon intar vi dock tyvärr ibland produkter som kanske verkar bra på papperet, men som har en negativ effekt på andra aspekter av vår hälsa, inte minst tänderna. Vi tänker här förstås på olika typer av light-läsker och sportdrycker, men det har också visat sig att ett för stort intag av frukt och andra typiskt nyttiga livsmedel kan leda till skador på tänderna.

Bara för att en produkt har få kalorier innebär inte att den är nyttig. En light-läsk är ändå i grunden en läsk, och läsk i för stora mängder är inte bra för någon del av kroppen. Men hur kan frukt vara dåligt? Ända sedan vi var små barn på dagis har vi tutats i att frukt är godis (vad det nu är för bra med att något är godis) och uppmuntrats att sätta i oss så mycket frukt vi kan. Svaret heter tanderosion.

Tanderosion – den nya folksjukdomen

Frågar du en tandläkare här i Solna kommer han att varna dig för tanderosion. Tanderosion innebär att tandemaljen fräts sönder av den syraattack som inleds när vi intar livsmedel med låg pH-halt, dvs sura produkter. Till skillnad från karies, som faktiskt är ett minskande problem både här i Solna  och i Sverige i stort, är det inte bakterier inblandade utan det handlar om själva livsmedlet som fräter på tänderna ju längre det stannar i munnen.

Om ett livsmedel har ett pH-värde lägre än 5,5 så fräter det på tandemaljen. Som riktlinje kan nämnas att vanligt kranvatten har ett pH-värde på ungefär 7, medan en genomsnittlig läsk är ända nere på 3 i pH-värde. Men det är alltså inte bara ”klassiskt onyttiga” produkter som fräter på tänderna. Tomater ligger på 4,1. Äpplen på 3,4. Apelsinjuice har ett pH-värde på 2,8 och citron och citronjuice ska vi inte ens tala om.

Tekniker för att minska syraattacken

Ju längre tänderna exponeras för livsmedlet, desto större skada tar de. En bra teknik när man intar något surt är således att svälja snabbt och inte behålla livsmedlet i munnen längre än absolut nödvändigt. En annan sak man ska vara försiktig med är att borsta tänderna. Ja, nu tror ni väl att vi har tappat det helt, men faktum är att om du borstar tänderna för snart inpå en syraattack så ökar borstningen den skadliga attacken på tänderna. Minst en timme ska man vänta innan man borstar tänderna efter att ha intagit något surt.

Allt handlar om balans

Vårt syfte här är naturligtvis inte att avråda människor från att äta frukt och grönsaker, men som med allt handlar det om att begränsa sitt intag och att framför allt inte småäta. Vill du äta frukt eller grönsaker, gör det rejält på en gång och sprid inte ut det med små intag under hela dagen. Och vänta med tandborstningen!

Angående läsk så ska det absolut inte intas mer än någon gång per vecka. Läsken blir inte nyttig för att den saknar kalorier. Det finns många fler anledningar att undvika light-läsk än att den fräter på tänderna. Och kom ihåg att sportdryck också är läsk i egentlig mening och aldrig kan ersätta vatten.

En bra tandhälsa kan hjälpa mot övervikt

Finns det fler kopplingar mellan viktnedgång och tandhälsa? Ja, forskare på Sahlgrenska akademin i Göteborg har i en studie om barns övervikt kommit fram till att prat om tandhälsa kan hjälpa till att leda in barn och föräldrar som har problem med övervikt på hur man kan äta nyttigare. Att koppla dietproblem till tandhälsan är mycket mindre känsligt än att fokusera på vikt.

Får man veta att viss mat på ett tydligt sätt kan kopplas till tandproblem som karies och tanderosion och vad konsekvenserna kan bli, kan det leda till att man blir mer medveten om sin och sina barns kosthållning. Vi svenskar sätter helt enkelt mer tilltro till våra tandläkare än till våra dietister. Inte så konstigt kanske med tanke på att tandläkare har drivit en och samma linje de senaste 60 åren (Borsta med fluor två gånger dagligen! Småät inte!) och dieter kommer och går som ebb och flod.

Lästips: Så påverkar rökning tänderna

Löpband i hemmet – en elslukande bekvämlighet

6 apr 2018

Det är härligt att springa i Göteborg. De flesta Göteborgare som gillar att hålla igång, men kanske inte riktigt trivs i en gymmiljö, tycker att löpning är den perfekta motionsformen. Och löpning är verkligen nyttigt, förutsatt att man inte tränar så hårt att man sliter ut leder, knän och fötter. I Göteborg har vi ju dock tidvis ett klimat som är ganska fientligt mot den som vill vara ute och röra på sig, så under vinterhalvåret brukar de flesta löparkarriärer avstanna, för att tas upp igen några månader innan Göteborgsvarvet.

En bra lösning

Om man ser detta som ett problem, kan lösningen vara att gå till ett gym och springa på löpband. Många Göteborgare hyser dock en instinktiv motvilja mot allt vad gym heter, och föredrar att sitta hemma i stillhet. Lyckligtvis finns för dessa privattränare många löpband på marknaden som är anpassade för hemmabruk. Har man en källare eller ett garage blir det den perfekta träningslokalen under vinterhalvåret.

Inte riktigt samma sak

För, låt oss vara ärliga, ett löpband ger inte alls samma känsla av frihet och äventyr som att springa på stadens gator, eller över Älvsborgsbron i solnedgången. På ett löpband står man still, fast man springer. Det krävs ett speciellt mindset för att såt ut med enformigheten. Många väljer att lyssna på musik eller kanske en ljudbok medan man springer. En del har en TV i träningsrummet. Då kan ett löpbandet vara en ganska fantastisk träningsmetod.

Mycket, mycket elsugen

Det finns dock en stor nackdel med löpband som man bör känna till. Det drar väldigt mycket el. Är man orolig över elförbrukning är det inte bra lösning, utan då är det bättre att köpa ett par löpskor med dubbar och ge sig ut i regnet eller vinterkylan. Är elkostnaden inte något problem kan man dock med fördel skaffa ett löpband. I längden blir det i alla fall billigare än ett gymkort, även om det inte kommer ner i kostnaderna som en utelöpare har, som oftast begränsas till inköp av nya löparskor ungefär var hundrade mil.

Kontakta en elektriker i Göteborg

Innan du installerar ett löpband bör du kontakta en elektriker och be honom besiktiga elstammarna. Det kan hända att löpbandet kräver att du drar en separat stam för att försörja enbart löpbandet. Det är i alla händelser en bra lösning, eftersom apparater som drar mycket ström alltid riskerar att utlösa en säkring om någon apparat på samma stam slås på.

Överhuvudtaget är elbesiktning en bra åtgärd att göra då och då, framför allt om man bor i ett gammalt hus. Så funderar du på att skaffa ett löpband, kontakta alltid en elektriker först. Här finns en firma i Göteborg som du kan höra av dig till.

Bygg ett hemmagym och effektivisera din träning

11 mar 2018

Tiden det tar att genomföra ett träningspass ska ställas mot tiden det tar att ta sig till och från gymmet. i många fall kan ett effektivt pass på 45 minuter ta ungefär två timmar om man räknar in pendling samt dusch. För en person boende i en större stad så kan detta vara väldigt påtagligt och faktiskt en anledning till varför man ställer in sitt planerade träningspass. Tar det en halvtimme att åka tunnelbana från hemmet till gymmet i Stockholm - ja, då krävs det en extrem motivation för att åka dit på kvällen.

Bäst är naturligtvis om det går att väva in träningen i det ordinarie schemat. Arbetar man inne i centrala stockholm så kanske det är möjligt att träna på lunchen, eller att köra passet direkt efter det att arbetspasset är avslutat. Innan arbetet är också ett bra alternativ. Men, oavsett - träningen kan definitivt komma att påverkas av resvägen och hur långt det är från dörr till dörr.

En lösning för den som har yta är att man bygger ett eget gym i hemmet. Ett hemmagym är en bra lösning för den som kanske saknar möjlighet - eller vilja - att besöka ett gym. Det är också något som inte kräver det extrema utrymme som många tror. man klarar sig ganska bra även i ett mindre rum - givet att man inte har så många ytkrävande maskiner.

Vi ska dock inte fokusera på träningsredskap och olika typer av övningar i den här texten. Istället så ska vi peka på vikten av att hemmagymmet anpassas efter dina egna behov: du ska trivas i ditt gym, du ska känna att du längtar efter ett pass och du ska känna att det - varje dag - är värt att ta på träningskläderna och svettas lite.

Inred med en snickare och en elektriker

Vi kan säga att du har ett gammalt hobbyrum i källaren i din villa i Stockholm; du har ganska mycket utrymme till ditt förfogande och du kan med lätthet få plats med både ett löpband, en bänk (för exempelvis bänkpress) samt en boxningssäck. Hur ska du få till rummet så att du verkligen kommer att trivas? Vi skulle säga att du tar hjälp av följande yrkesmän:

 • Elektriker : Du vill först och främst ha värme i rummet - det kan en elektiker bistå dig med genom att exempelvis koppla in element och/eller andra system som finns i huset. Din elektriker kan - helt enkelt - utvidga det befintliga elsystemet även till detta kalla källarrum. Vidare kanske du vill ha bättre ljus, bättre ljud och någonting att titta på medan du springer på löpbandet. En behörig elektriker kan hjälpa dig med att - rent elektroniskt - hitta det gym du vill ha. Viktigt är att du inte drar någon el själv då du bryter mot lagen i och me detta. En behörig elektriker ska sköta all installation - det gäller även om du exempelvis vill ha spotlights i taket. Här kan du även låta en ventilationsexpert ta fram lämpliga lösningar. Du behöver ett bra luftflöde om du ska träna. Här kan du läsa mer om vd en elektriker kan hjälpa dig med.
 • Snickare : En snickare kan hjälpa dig att dels isolera rummet - för värme och mot oljud - och dels för att bygga till olika lösningar. Du kanske behöver hyllor, små ställ för utrustning och kanske vill du ha någon typ av panel längs väggarna? Se över dina alternativ och kolla vad en snickare kan göra för dig och ditt hemmagym.
 • Mattläggare : Vilket typ av golv du väljer är viktigt sett till isoleringen. En grövre gummimatta är nästan ett måste då en sådan dämpar ljud, skonar golvet och samtidigt också ger lite värme. Planerar du en lite lugnare avdelning - för magövningar, stretching och yoga så kan mattläggaren kanske lägga en mjukare del av filt eller någon annan typ av matta/golv där.

Få en kick-start med coolsculpting

14 feb 2018

Önskar du att få en skjuts i din viktnedgång? Många som bantar får en viktupp- och nedgång. Det blir en omöjlig jojo-bantning, som bara tar en massa energi och lidande. Då är coolsculpting ett alternativ som kickar igång din viktnedgång. När du gör en coolsculpting, bestämmer du först tillsammans med kliniken var på kroppen du önskar coolsculptingen. Du får ligga ner och sköterskan har en coolingmaskin som suger den del av huden där du önskar behandlingen. Det kan kännas kallt en stund eftersom man fryser ner fettcellerna. När behandlingen är klar, kan du gå och jobba. Du har ingen konvalescens efteråt. Efter några veckor ser du skillnaden, och efter två månader ser du en riktig effekt av behandlingen. Det tar ett tag innan kroppen har avlägsnat fettcellerna.

Börja med coolsculpting

Har du kämpat länge för att tappa dina kilon, kan du snabbt få ner valkar och gravidmage på detta sätt. När du väl har blivit av med fettet, är det lättare att röra på sig och få motion, och det kan kännas så mycket lättare att fortsätta en positiv viktnedgång. Behöver du mer behandling är det bara att göra om det efter några månader. Du kommer att få den viktnedgång som du alltid önskat dig. 

Det har blivit allt svårare att verkligen gå ner i vikt, eftersom vi har en alltmer stillasittande tillvaro. Vi sitter hemma, vi sitter på jobbet och det är inte bra för vår hälsa. Istället för att ständigt banta, kan en coolsculpting göra att du vänder den negativa trenden och börjar ett mer hälsosamt liv. Coolcsculpting kan verkligen kickstarta din viktnedgång.

Fillers slätar ut rynkor

Har du rynkor i ansiktet? Med hjälp av fillers kan du släta ut dem. Tycker du att du har insjunkna kinder? Då kan en behandling med fillers få kinderna att se friska och rosiga ut igen. Du kan även behandla dina läppar – med åldrande hör att läpparna blir allt smalare. Med fylliga läppar ser man yngre ut, vilket är ett lätt sätt att se många år yngre ut. Man kan även avlägsna rynka i dekolletaget, på låren eller på magen. Man kan även få ett lyft för rumpan om man så önskar. Har du ärr efter akne, kan du få en peeling som slätar ut huden. Om du har fläckar i ansiktet, så kallade leverfläckar kan du bleka dem med en förstärkt peeling, som bleker dem så de inte syns längre.

Så blir du smalare – snabbt

1 feb 2018

Anser du att du lagt på dig lite för många kilon? Som tur är, är det ganska enkelt att bli smal. Dock kan det krävas viss mått av disciplin för att lyckas. Med det sagt behöver det inte alls vara jobbigt att gå ner i vikt – det beror helt enkelt på hur man väljer att göra det.

Förbränn mer kalorier än vad du tar in

Visst, det låter väldigt enkelt – men det är också enkelt. Många tenderar att spendera många timmar på att lägga upp träningsscheman och hitta en ny kosthållning. Det här behövs inte alla gånger om man bara vill gå ner i vikt. Genom att äta lagom nyttig mat och motionera regelbundet, till exempel jogga, kan du vara säker på att du går ner i vikt. För att bättre hålla koll på hur det går kan du räkna ut kalorier i dina portioner samt hur mycket du förbränner under ett genomsnittligt träningspass. Sedan har du förstås vågen till hjälp också.

Ett enkelt sätt att motionera mer i vardagen är att åka kollektivt. Bor du i en större stad som till exempel Stockholm eller Göteborg (särskilt Stockholm har ett väl utbyggt kollektivtrafiknät) är det enkelt, och ibland till och med tidssparande, att lämna bilen hemma. Du som bor ute på glesbygden kanske kan ta cykeln istället för bilen nästa gång. Andra tips för att lyckas med det här är följande:

 • Ät små nyttiga mål flera gånger om dagen. Det här främjar metabolismen.
 • Testa på vandring, simning eller löpning om du inte har gjort det.
 • Visserligen bränner du kalorier genom att motionera, men du behöver också äta kalorisnålt.
 • Ät inget innan du går och lägger dig. När du sover minskar metabolismen rejält, vilket har som följd att kroppen tar längre tid på sig att ta hand om maten.

Fettsugning

För vissa är träning inte ett alternativ. Det kan till exempel handla om tidigare överviktiga personer som inte får bort vissa fettansamlingar med vanlig motion. I sådana lägen kan en fettsugning vara en lösning.

En del oroar sig för riskerna en fettsugning kan medföra. Som med alla andra kirurgiska ingrepp finns det givetvis risken att komplikationer kan uppstå, men de är mycket små. Det finns ett antal faktorer som påverkar hur riskfyllt det är. Till exempel:

 • Val av klinik. Många tenderar att söka sig till större städer som till exempel Stockholm, där utbudet är stort. Med en erfaren och rutinerad kirurg blir ingreppet helt enkelt säkrare. Utbudet är dock inte bara stort i Stockholm – det finns många kliniker i olika delar av landet.
 • Val av metod. Idag finns många olika metoder för fettsugning. Den metod som anses vara mest riskfylld är den traditionella. Vattenassisterad fettsugning anses till exempel vara säkrare.

← Äldre inlägg